‘Circulariteit zullen we toch echt gezamenlijk moeten bereiken…’

Hans koning, verenigingsmanagement Lejeune
02-11-2018 

Staatssecretaris Van Veldhoven neemt advies kwaliteitsverbetering van de huishoudelijke recyclingstromen over.

Van Veldhoven wil in het Uitvoeringsprogramma circulaire economie expliciet aandacht schenken aan kwaliteitsverbetering van deelstromen door gemeenten. Deze zijn opgenomen in het VANG programma (Van Afvalstof naar Grondstof) en geëvalueerd foor de RIVM.

Hans Koning, adviseur verenigingsmanagement bij Lejeune en secretaris van het overkoepelende recyclingplatform (FHG), is blij met de bijstelling van het beleid en zegt hierover:

‘in de afgelopen jaren hebben we de kwaliteit van huishoudelijke recyclingstromen zien afnemen door toenemende vervuiling. Veelal veroorzaakt door een eenzijdige focus op het verminderen van de kilo’s restafval, zoals voorgeschreven door het VANG programma.

Hierdoor zien wij steeds meer restafval terug in de recyclingstromen. Verontreiniging van hoogwaardige recyclingstromen is niet slechts een financieel probleem.
Door die verontreiniging kunnen we de materialen vaak niet meer hergebruiken of recyclen. Kwaliteitsverbetering van hoogwaardige recyclingstromen is toch echt één van de pijlers voor circulariteit.
We zijn verheugd dat hier bijstelling van beleid gaat plaatsvinden. Circulariteit zullen we toch echt gezamenlijk moeten bereiken…’

 

Bron: www.fhg-recycling.nl 

Klik hier voor het RIVM rapport Evaluatie VANG 2014-2016