De Netwerkmaatschappij: de brancheorganisatie als kruispunt van verbindingen

the Rise of th Network Society Castells
28-08-2014 

De moderne samenleving verandert steeds verder in een netwerkmaatschappij, waarbij in het internettijdperk iedereen en alles continu met elkaar in verbinding staat. Mensen denken steeds vaker in netwerken en zien zichzelf daarbij als een knooppunt, een kruispunt van verbindingen.

In een netwerkmaatschappij ligt de kracht en de samenhang van het netwerk tussen de knooppunten. Het netwerk is de meest open structuur die denkbaar is, elk punt opent er deuren naar andere punten.

Orde in de chaos

Wanneer alles en iedereen continu met elkaar verbonden is, kan het soms erg lastig zijn om overzicht te houden. De moderne brancheorganisatie brengt orde aan in de ogenschijnlijke chaos, ontwikkelt scenario’s en strategieën voor de toekomst van de branche en legt waardevolle verbindingen tussen haar leden en de buitenwereld. Brancheverenigingen bieden hun leden zowel een sterk intern als extern netwerk. De brancheorganisatie vormt zo binnen de netwerkmaatschappij een belangrijk knooppunt en kruispunt van verbindingen voor en namens haar leden.

Lees hier het volledige blog van Rogier Krabbendam, verenigingsmanager bij Lejeune Association Management