TenneT opent de jacht op koperdieven

25-11-2013 

TenneT voert de strijd tegen koperdieven op. De netbeheerder huurt ex-militairen in om ’s nachts langs kwetsbare trajecten te patrouilleren. Hoogspanningsmasten en verdeelstations worden uitgerust met speciaal ontwikkelde alarmsystemen, die bij ongewenst bezoek direct camerabeelden uitsturen naar het TenneT-hoofdkantoor.

Met deze maatregelen hoopt de landelijke netbeheerder het groeiend aantal koperdiefstallen de kop in te drukken. Tot en met september telde TenneT tachtig diefstallen, evenveel als in heel 2012. De netbeheerder ziet dat dieven steeds vaker een hoogspanningsmast in klimmen om complete kabels los te knippen. Ook komt het voor dat ze hoogspanningsstations van al het koper ontdoen. Een gemiddelde roof levert een paar duizend euro aan koper op. De reparatiekosten zijn veel hoger. In totaal loopt de schade voor TenneT in de miljoenen.

„Bovendien is zo’n diefstal ongelooflijk gevaarlijk”, zegt een woordvoerder. „De dieven nemen voor zichzelf en de omgeving idioot grote risico’s. Als het misgaat is de chaos niet te overzien”. Bron: De Gelderlander, 12 oktober 2013

Ook 1Vandaag bestede aandacht aan deze nieuwe vorm van koperdiefstal en ging mee op missie in de nacht met een militaire patrouille. Ook Hans Koning, directeur van de Metaal Recycling Federatie (ondergebracht bij Lejeune Association Management), komt aan het woord. MRF is mede ondertekenaar van de Actie Koperslag.

Zie hier de reportage bij 1Vandaag op 23 november 2013.