De belangrijkste 10 trends in het denken over verenigingen

Monument-465×310
29-09-2012 

De ASAE, de Amerikaanse beroepsorganisatie voor verenigingsprofessionals, trok tussen 11 en 14 augustus 2012 in Dallas meer dan 6000 deelnemers. Zij verzamelden zich in de staat van cowboys, cheerleaders, J.R. Ewing en olie voor hun jaarlijkse ‘fuel injection’. Ook een bron van inspiratie voor professionals uit het verenigingswezen van buiten de VS. En dat gold ook voor de AMC Community, de bijeenkomst van verenigingsmanagementbureaus voorafgaand aan het evenement.

Het meest indrukwekkend aan het congres is wat mij betreft het aspect van de ‘lerende organisatie’ dat de diverse sessies vrijwel zonder uitzondering belichamen en de openheid waarmee vakgenoten elkaar benaderen, kennis delen en elkaar adviseren en begeleiden. Veel van de ruim 100 (parallel)sessies zijn dan ook geen vastomlijnde presentaties met Q&A na afloop, maar hebben veeleer het karakter van een open dialoog. Deelnemers leren daarom niet alleen van de sessieleiders maar ook van elkaar.

Een (zeker niet uitputtende) poging om uit mijn geheugen, notes, tweets, congresdocumentatie en aangeschafte vakliteratuur een tiental ‘Texas Takeaways’  (leerpunten) te destilleren.

Download hier het hele artikel van Jules Lejeune uit VM van september 2012.